CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, September 1, 2011

Coklat..nyum nyum!!!

Guys....now kte nk cter sal coklat..benda ni memang x dpt di nafikan memang ramai yg suka ini..termasuk tuan pnyer blog ni..adush!!da terliur ni..naseb da abes pose..hehe..bile kite tgok iklan2 kat tv mcm2 jenama coklat ada..tu blom pegi kat kdai2 atau shopping complex lagi..ermmmmm..memang byk la..tapi fav i tetap cadbury..sejak azali lagi..lalalalala..ok now,lets check it out pe yg bagus sgt coklat ni..


Yang go0d2 pasal Coklat (~,~)
~Dark chocolate yg mengandungi lbey banyak koko dikatakan boleh mengurangkan risiko tok dapat heart attack.Tapi hanya bleh amek sket jer..senang citer ianya bagos tok sistem peredaran darah la..Selain tu,dark chocolate gak dpt mengurangkan tekanan darah..Ianya juga melindungi salur darah (artery) dari penghasilan plaque yg boleh menghalang pengaliran darah.


~Study yg di buat kat Karolinska Institute yg diterbitakan dlm Journal of  Internal Medicine mendapati pesakit jantung yang mengambil coklat at least dua hingga tiga kali seminggu dapat mengurangkan risiko kematian disebabkan faktor tu tiga kali ganda berbanding peghidap sakit jantung yang tak ambil coklat sama sekali.


~Ramai yg kata coklat ni penyebab jerawat..actually ni mitos semata-mata coz tak ada bukti yg mengiakan hal ni..so,dont worry too much about that.


p/s: pengambilan coklat terlalu banyak boleh mengakibatkan obesity jgak..terutama coklat manis..so control..


"Coklat pon boleh meningkatkan mood gembira..hehe.."

Sumber: wikpedia

0 khabar angin: